joi, 19 noiembrie 2009

Un atelier aux Batignolles - Henri Fantin-Latour

Henri Fantin-Latour
1836-1904

Un atelier aux Batignolles
1870
Dimensiuni: 204x273,5 cm
Muzeul Orsay, Paris, Franta

Les Batignolles era un cartier din Paris unde locuiau Manet si o parte din viitorii Impresionisti.
Un atelier aux Batignolles reprezinta  un tribut adus de Fantin-Latour lui Manet. Atelierul acestuia este prezentat aici drept un atelier profesionist, unde fiecare personaj este foarte serios si concentrat.
In centru asezat pe scaun, cu pensula in mana este chiar Manet, seful scolii tinerilor artisti cu idei inovatoare. In jurul sau sunt prezenti, de la stanga la dreapta, Otto Scholderer, pictor german; Auguste Renoir, cu palaria pe cap; Zacharie Astruc, sculptor si jurnalist; Emile Zola, purtator de cuvant al schimbarii si in acelasi timp al modernizarii si revigorarii in domeniul picturii; Edmond Maitre, functionar la Primarie; Frederic Bazille, pictor impresionist care avea sa fie ucis in timpul razboiului din 1870, la doar cateva luni dupa pictarea acestui tablou la varsta de 26 de ani; Claude Monet, in planul cel mai indepartat, singurul care parca nu se integreaza prea bine acestui tablou, el fiind la aceasta data un invatacel de-al lui Manet, cel care de altfel avea sa-l incurajeze in cariera sa de pictor.
Tabloul a fost primit cu o oarecare reticenta de public, dar cu toate acestea, talentul lui Henri Fantin-Latour este recunoscut, el reusind sa obtina o medalie la Salon.

Niciun comentariu: