miercuri, 25 noiembrie 2009

Place de la Concorde - Paris


Place de la Concorde - Paris

Adresa: Place de la Concorde, 75008 Paris
Metro: Concorde

Place de la Concorde este cea mai mare piata din Paris, intinzandu-se pe 8 ha si facand legatura intre Jardin des Tuileries si Bulevardul Champs Elysee. Initial s-a numit Place Louis XV deoarece gazduia in centru statuia ecvestra a regelui Louis XV sculptata de catre Edme Bouchardon caruia i-a fost comanadata de catre orasul Paris in 1748. Piata a fost proiectata de arhitectul regelui Louis XV, Jacques-Ange Gabriel. Constructia a inceput in 1754 si s-a incheiat in 1763 si are o forma octogonala, cu cladiri doar in extremitatea nordica.

In timpul Revolutiei, piata si-a schimbat numele in Place de la Revolution, iar statuia regelui a fost inlocuita cu o ghilotina. Pe parcursul a doi ani si jumatate in aceasta piata au murit 1119 oameni, printre care Louis XVI, regele Frantei, Marie-Antoinette, consoarta acestuia, si liderii revolutiei Danton si Robespierre.

Piata a fost botezata de catre revolutionarii convertiti Place de la  Concorde in spirit de reconciliere. Apoi ea a avut mai multe nume: Place Louis XV, iarasi, Place Louis XVI, Place de la Chartre, iar in zilele noastre se numeste inca o data Place de la Concorde.

In 1829, viceregele Egiptului, Mehmet Ali, a facut cadou Frantei doua obeliscuri, dar numai unul avea sa ajunga la Paris in 21 decembrie 1833. Presedintele Frantei, François Mitterrand avea sa daruiasca egiptenilor cel de-al doilea obelisc, ramas in Egipt.

Astazi in Place de la Concorde se inalta Obeliscul inalt de 23 m si avand 3200 de ani, decorat cu heroglife care relateaza date din timpul lui Ramses II.

Obeliscul este flancat de doua fantani si opt statui reprezentand orase franceze: Lille, Strasbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest si Rouen.

Niciun comentariu: