luni, 16 noiembrie 2009

L’Atelier du peintre si Un enterrement à Ornans - Courbet


Gustave Courbet
1819-1877

L’Atelier du peintre. Allégorie Réelle déterminant une phase de sept années de ma vie artistique (et morale)
1855
Dimensiuni: 359x598 cm
Muzeul Orsay, Paris, Franta

Courbet a pictat L’Atelier du peintre pentru Expozitia Universala din 1855. A folosit figuri reale care sa simbolizeze ceea ce iubea si ura, idealurile spre care aspira si cele pe care le respingea, lasandu-ne astfel sa intelegem gusturile si sentimentele sale artistice. Acest tablou scoate in evidenta toate calitatile pictorului: portretist si peisagist, pictor de animale, pictor care sarbatoreste viata, sensibil in redarea corpului femeii. Ceea ce este particular in picturile lui Courbet si in special in tabloul L’Atelier du peintre este starea de spirit misterioasa, poetica, tabloul dand impresia unei lume de vis.


Gustave Courbet
1819-1877

Un enterrement à Ornans
1849-1850
Dimensiuni: 315x668 cm
Muzeul Orsay, Paris, Franta


In 1850 cand a fost prezentat la Salon, Un enterrement à Ornans a fost intampinat de critici aspre. El este un manifest la mult detestatul Realism, in numele caruia munca lui Courbet si Millet au fost injosite, jignite. Un enterrement à Ornans accentueaza austeritatea si linistea si scoate in evidenta frumusetea culorilor lui Courbet. Delacroix a spus despre tablou ca desi personajele sunt vulgare, trebuie admirate detaliile superbe: preotii, copiii din cor, apa sfintita, femeile care plang.


Ambele tablouri au fost respinse de catre juriul Salonului, deoarece artistul dorea sa le expuna impreuna, astfel ca artistul a realizat o expozitie pentru aproximativ 40 de lucrari ale sale pe care a numit-o "Pavilionul Realismului".

Niciun comentariu: