joi, 19 noiembrie 2009

Colegiul Sainte-Barbe - Paris


Colegiul Sainte-Barbe din Paris

Adresa: str. Valette, nr. 4, Paris

In planul indepartat se vede Panteonul din Paris, iar in planul apropiat Colegiul Sainte-Barbe.

Fondat in 1460 de Geoffroy Lenormant, a avut ca elevi printre altii pe Jean-Michel COUSTEAU (1938-) - ambasador al vietii submarine, Alfred DREYFUS (1859-1935) - politehnician, Gustave EIFFEL (1832-1923) - inginer, Jean JAURES (1859-1914) - politician.

Dintre acestia, Alfred Dreyfus (1859-1935) a fost personajul principal a unui scandal social si politic al celei de-a III-a Republici Franceze, denumit "Afacerea Dreyfus". Capitan al artileriei franceze, de origine alsaciana si de religie ebraica, a fost acuzat, condamnat pentru tradare si apoi gratiat si reabilitat.
Pe parcursul scandalului, opinia franceza a fost divizata in doua: "dreyfusards", cei care il sprijineau pe Dreyfus - oameni de stanga, anticlericali si antimilitari si in "antidreyfusards", cei care erau impotriva lui Dreyfus - nationalisti, conservatori si antisemiti.

Condamnat la inchisoare pe viata, in noiembrie 1894, pentru ca ar fi comunicat secrete militare franceze Ambasadei Germaniei din Paris, Dreyfus a fost trimis intr-o colonie cu detinuti din Insula Diavolului din Guyana Franceza, în regim de izolare.
La doi ani, in 1896, probele reale ale afacerii, au reusit sa iasa la iveala dezvaluindu-l pe adevaral vinovat, ofiterul francez Ferdinand Walsin Esterhazy.

Familia Dreyfus, ajutata de catre jurnalistul Bernard Lazare a condus o campanie de revizuire a procesului. Emile Zola publica in ianuarie 1898 in ziarul L'Aurore, o scrisoare deschisa intitulata "J'accuse" adresata presedintelui Republicii, Felix Faure, in care ataca cu asprime conducerea tarii si asa numita "afacere Dreyfus". Zola este condamnat la un an de inchisoare in urma acestui articol, fapt ce a condus la confruntari aprinse si la o reinviere a antisemitismului, ceea ce a imprimat scandalului si o natura sociala.

In cele din urma, toate acuzatiile impotriva lui Alfred Dreyfus s-au dovedit a fi neintemeiate. Dreyfus a fost exonerat si i s-au redat gradul de maior in armata franceza in 1906. Mai tarziu el a slujit pe tot parcursul primului razboi mondial si si-a incheiat cariera militara, cu gradul de locotenent-colonel.

Niciun comentariu: