sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Hard Rock Cafe

Hard Rock Cafe - Paris
 
Cei care doresc sa mearga la Hard Rock Cafe din Paris, in timpul weekend-ului, ar fi preferabil sa-si faca rezervare.

Desi foarte mare, pot incapea si 450 de persoane,  cafeneaua este foarte aglomerata. Daca nu aveti timp sau uitati sa faceti rezervare, de multe ori trebuie sa asteptati, la bar, si 2 ore pana cand se elibereaza o masa.

 
Pentru fumatori, cafeneaua are si o mica terasa in fata, caci desi se asculta rock, nu se fumeaza...
Inainte de a intra in restaurantul propriu zis, este o sala in care fanii isi pot cumpara suveniruri cu Hard Rock Cafe.

Preturile sunt acceptabile: un tricou 20 euro, o flanela 30-40 euro, o insigna 8 euro.

Atmosfera e misto, lumea la fel, serviabila, exista 20 de flat-screen-uri pe care se vad clipuri cu muzica, sonorizarea - BETON si berea... berea e 5 euro.





















Hard Rock Cafe - Paris


Hard Rock Cafe - Paris

Adresa: Boulevardul Montmartre, nr. 14, 75009, Paris
Metro: Grands Boulevards sau Richelieu Drouot

Hard Rock Cafe este un lant de restaurante care s-a facut cunoscut in lume datorita unei colectii rock and roll memorabilia impresionanta.

Povestea sa incepe la Londra cand in 1971 Peter Morton si Isaac Tigrett au deschis prima cafenea.

In 1979, Eric Clapton, un client fidel al cafenei de la Londra, a donat primul obiect al colectiei ghitara sa, o Fender Lead II.
 
La o săptămână, proprietarii au mai primit o chitara, Gibson Les Paul, cu un bilet semnat de Pete Townshend de la The Who (ai căror piese le auzit pe coloanele sonore ale serialelor CSI - Las Vegas, Miami si New York). Pe bilet era scris: "Mine's as good as his. Love, Pete." ("A mea este la fel de buna ca si a lui. Cu dragoste, Pete").
 
Mândrii, proprietarii le-au afișat pe pereții cafenelei si astfel s-a scris istoria...


Acum Hard Rock Cafe are mai mult de 70 000 de obiecte in colecția sa, împrăștiate in 138 de locații ale lanțului, pe întreg mapamondul.

vineri, 27 noiembrie 2009

Sala Oglinzilor - Palatul de la Versailles

La Galerie des Glaces - Chateau de Versailles


Initial Sala Oglinzilor era doar un pasaj intre aripa regelui din nordul palatului si cea a reginei din sud.

In 1678, Jules Hardouin-Mansart arhitectul regelui Louis XIV a inchis terasa construita de Louis Le Vau din fata dormitorului regelui, transformand-o in ceea ce avea sa devina Sala Oglinzilor, in timp ce tavanul a fost decorat de catre Le Brun.

Sala Oglinzilor a avut un rol activ in viata Palatului Versaille. Pe aici treceau in fiecare dimineata curtenii care il insoteau pe regele la capela palatului pentru slujba. Louis XIV acorda audientele exceptionale aici, ocazii in care tronul sau de argint era instalat la capatul Salii Oglinzilor inspre Salonul Pacii.

De-a lungul secolelor Sala Oglinzilor a fost locul multor evenimente care au marcat istoia intregii lumi nu numai a Frantei.


In 1855 Regina Victoria a Angliei a vizitat pentru prima data Franta raspunzand invitatiei lui Napoleon III, care dorea foarte mult reconcilierea Frantei cu Anglia.

Cu aceasta ocazie, in 25 august la Versailles a avut loc un bal la care au participat 1200 de persoane. In Sala Oglinzilor se aude muzica celor patru orchestre dirijate de Strauss si Dufresne, totul este impodobit de flori si arbusti si luminat de sute de candelabre si torte care se reflecta in oglinzi, se valseaza. Are loc un spectacol in Opera palatului, cina, apoi un foc de artificii si un nou bal in Sala Oglinzilor care dureaza pana la 3 dimineata.

Aceste festivitati au avut drept consecinta semnarea Tratatului de Alianta pentru Crimea, Tratatului Comercial pe o perioada de 10 ani in 1860.

In timpul razboiului franco-prusac din 1870-1871,  razboi care de altfel a fost pierdut de catre Franta,  are loc unificarea Germaniei. Pentru a-i umili pe francezi, la 18 ianuarie 1871 Wilhelm I al Prusiei este proclamat ca imparat al Germaniei Unite in Sala Oglinzilor..


Tot in Sala Oglinzilor, la 28 iunie 1919 se semneaza Tratatul de la Versailles care avea sa puna capat Primului Razboi Mondial. Tratatul avea sa fie considerat pace de unii si dictat de ceilalti ceea ce va duce pana la urma la izbucnirea Celui De Al Doilea Razboi Mondial dupa 20 de ani.

Astazi, Sala Oglinzilor este vizitata la fel de des de sefi de stat fascinati de frumusetea sa.

joi, 26 noiembrie 2009

Biserica Saint-Eustache - Paris



Biserica Saint-Eustache - Paris

Momente din viata multor celebritati sunt legate de aceasta biserica.

Au fost botezati aici:
- Louis XIV (1638-1715) supranumit Regele Soare, rege al Frantei intre 1643-1715, adica 72 de ani, seful de stat care a guvernat Franta cel mai mult si monarhul care a domnit cel mai mult in Europa.
- Cardinalul Richelieu (1585-1642), ministru sub Louis XIII, considerat primul Prim-Ministru al lumii, desi pe vremea sa acest titlu nu exista inca.
- Moliere (1622-1673), dramaturg si actor al teatrului francez, considerat sufletul Comediei-Franceze si autorul cel mai des pus in scena.
- Madame de Pompadour (1721-1764) amanta oficiala a lui Louis XV, regele Frantei.


Au fost inmormantati aici:
- Jean-Baptiste Colbert (1619-1683), ministru de finante al Frantei intre 1665-1683.
- Tiberio Fiorilli (1608-1694), actor italian, directorul trupei Comediens-Italiens, prieten cu Moliere, creatorul personajului Scaramouche.
- Jean-Philippe Rameau (1683-1764), compozitor francez.
- Francois de Chevert (1695-1769), general sub Louis XV, regele Frantei
- Anne Hilarion de Costentin, conte de Tourville (1642-1701), vice-amiral si Maresal al Frantei.

Aici s-au tinut slujbele de inmormantare ale:
- La Fontaine (1621-1695), poet, fabulist, moralist, dramaturg si romancier francez. "Fabulele lui La Fontaine" constituie principala opera a clasicismului si una din capodoperele literaturii franceze.
- Mirabeau (1749-1791), revolutionar francez, scriitor, diplomat, francmason, jurnalist si om politic francez. A fost supranumit "l'Orateur du peuple" (Oratorul poporului).


S-au casatorit aici:
- Maximilien de Bethune, duc du Sully (1559-1641), ministru sub Henri IV, rege al Frantei si al Navarei.
- Simon Arnaulde de Pomponne (1618-1699), ambasador, secretar de stat al Afacerilor Externe si ministru sub Louis XIV, rege al Frantei.

Biserica Saint-Eustache are cea mai mare orga din Franta.

Are 106 m lungime, 44 m latime si 35 m inaltime, ceea ce o apropie mai mult de dimensiunile unei catedrale.

Eglise Saint-Eustache - Paris

 
   Eglise Saint-Eustache - Paris

   Adresa: Place du Jour, 75001, Paris
   Metro: Les Halles

 Biserica Saint-Eustache, construita intre 1532-1637 in stil gotic, are un plan interior asemanator cu cel al Catedralei Notre-Dame. Numele bisericii vine de la Saint Eustache, un general roman care a fost ars impreuna cu familia sa pentru ca s-a convertit la crestinism.

Pentru ca Biserica Saint-Eustache se afla aproape de Luvru, ea a fost multa vreme considerata "biserica regala".

In timpul Revolutiei Franceze a fost jefuita si folosita drept grajd.

Astazi in biserica se pot admira cateva din tablourile impresioniste ale lui Rubens.



In cele trei poze Biserica Saint-Eustache este fotografiata din Centrul Georges Pompidou.

Eglise Saint-Merri - Paris

Eglise Saint-Merri - Paris

Adresa: Rue de la Varrerie, nr. 76, 75004, Paris
Metro: Hotel-de-Ville

Biserica Saint-Merri este o biserica catolică situată aproape de Centrul Georges Pompidou. Numele de Saint-Merri provine de la Sf. Mederic, abatele de la St-Martin d'Autun care a murit in anul 700, canonizat si a carui nume a fost deformat ulterior. Ramasitele sfantului se afla in cripta bisericii. Cladirea a fost ridicata intre 1515 si 1612 in stil gotic flamboaiant. In turnul acestei biserici se gaseste cel mai vechi clopot din Paris, datat 1331.

Naosul, vazut dela intrarea din strada St. Martin, dateaza din 1515-1520. Fatada acestei intrari, in octombire 2009 era in restaurare - momentul vizitei mele.

Eglise Saint-Merri a fost inchisa in anul 1793 ca urmare a Revolutiei, devenind o fabrică de salpetru. Intre 1797 si 1801, cativa "theophilanthropists" ("Friends of God and Man" - "Prieteni ai lui Dumnezeu si ai omului" - o sectă deistica formata in Franta in ultima parte a Revolutiei Franceze. Acestia au inlocuit religia catolica cu Biserica Constitutionala, cult al ratiunii si cult al Fiintei Supreme, ceea ce a dus practic la ateism si de imoralitate) vor face din biserica un "templul de comert". Eglise Saint-Merri a revenit in cele din urma la credinta catolica in 1803.

Vedere spre Eglise Saint-Merri, strada Brismiche si strada St Merri din Centrul Georges Pompidou.



In poza din dreapta, in planul indepartat, spre dreapta, se poate vedea, La Tour St-Jacques.

La Tour St-Jacques - Paris


La Tour St-Jacques - Paris

Adresa: Place Saint-Jacques, 75001, Paris
Metro: Chatelet

La Tour St-Jacques este un turn-clopotnita in stilul gotic flamboiant, singura relicva a Biserici Saint-Jacques-de-la-Boucherie, cu hramul Sf. Jacques le Majeur.

Biserica a avut o relicvă a Sf. Jacques si a fost un celebru loc de pelerinaj pentru cei care porneau spre Santiago de Compostela in Spania. In 1998 a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO alaturi de alte peste 70 de biserici si monumente din Franta ca facand parte din Camino de Santiago (Drumul lui Iacob). La Tour St-Jacques din Paris este si in zilele noastre punctul de plecare spre Santiago de Compostela, pe via Turonensis, una din cele patru rute importante din Franta (via Tolosana, via Podense, via Lemovicense si via Turonense).


Dupa Revolutie, biserica a fost distrusa, tot ce a mai ramas fiind turnul construit intre 1509 si 1523 de John Felin, Julien Ménart şi John Revier si masurand 52 m in inaltime. Turnul a fost folosit pentru experimente barometrice de catre Blaise Pascal (1623 - 1662), matematician, fizician şi filozof francez. O statuie a sa se afla la parterul turnului.

In 1965 Spania, la initiativa "Societatii Pritenilor sf. Iacob" a oferit cadou orasului Paris o placa prin care Turnul St-Jacques este trecut in mod oficial pe harta drumurilor spre Santiago de Compostela ca unul din punctele de plecare al pelerinilor.

Drumul spre Santiago de Compostela este strâns legat de presupusul mormant a lui Iacob cel Mare si descoperirea sa care dateaza din secolul al IX-lea.

Legenda spune ca Sf. Iacob cel Mare, după invierea lui Isus si-a început munca de evanghelizare a Spaniei, ajungand pana in Galicia, o regiune de cultura celtica situata la vestul extrem ale Peninsulei Iberice. Incheindu-si munca, Iacob s-a intors in Palestina, unde a fost decapitat la ordinul lui Irod Agrippa in anul 44. Intr-o barca, ghidati de un inger, ucenicii sai au readus corpul sau înapoi in Galicia si l-au ingropat intr-o padure in apropierea de Iria Flavia, cel mai important port roman al zonei.


De-a lungul secolelor, persecutiile si interdictiile de a vizita mormantul apostolului au dus la uitatea acestuia. In 813 Pelagius Sihastrul (sau Pelayo), prevenit de un înger, a văzut niste lumini ciudate asemanatoare cu niste stele pe muntele Liberon. Aici s-au gasit si niste fortificatii antice, probabil, un sat vechi celtic. Episcopul Teodomiro, incercand sa afle mai multe despre acest fenomen ciudat, a descoperit in acel loc un mormant care conţinea trei corpuri. Unul dintre cei trei avea capul taiat si o inscriptie: "Aici se afla Jacobus, fiul lui Zevedeu Si Salome".

Regele Alfonso II de Asturias (c.760 - 842), zis el Casto, a ordonat construirea unei biserici la fata locului si unde calugarii benedictini se vor stabili la 893. Astfel incep primele pelerinaje la mormântul apostolului (Peregrinatio ad limina Sancti Jacobi).

Santiago de Compostela a fost distrusa în 997 de armata musulmana a lui Almanzor si apoi reconstruita de Bermudo II. Episcopul Diego Xelmirez (c. 1069 – c. 1149) incepe un proces de transformare a orasului intr-un loc de cult si de pelerinaj, terminand catedrala inceputa in 1075 si imbogatid-o cu numeroase relicve.

miercuri, 25 noiembrie 2009

Place de la Concorde - Paris


Place de la Concorde - Paris

Adresa: Place de la Concorde, 75008 Paris
Metro: Concorde

Place de la Concorde este cea mai mare piata din Paris, intinzandu-se pe 8 ha si facand legatura intre Jardin des Tuileries si Bulevardul Champs Elysee. Initial s-a numit Place Louis XV deoarece gazduia in centru statuia ecvestra a regelui Louis XV sculptata de catre Edme Bouchardon caruia i-a fost comanadata de catre orasul Paris in 1748. Piata a fost proiectata de arhitectul regelui Louis XV, Jacques-Ange Gabriel. Constructia a inceput in 1754 si s-a incheiat in 1763 si are o forma octogonala, cu cladiri doar in extremitatea nordica.

In timpul Revolutiei, piata si-a schimbat numele in Place de la Revolution, iar statuia regelui a fost inlocuita cu o ghilotina. Pe parcursul a doi ani si jumatate in aceasta piata au murit 1119 oameni, printre care Louis XVI, regele Frantei, Marie-Antoinette, consoarta acestuia, si liderii revolutiei Danton si Robespierre.

Piata a fost botezata de catre revolutionarii convertiti Place de la  Concorde in spirit de reconciliere. Apoi ea a avut mai multe nume: Place Louis XV, iarasi, Place Louis XVI, Place de la Chartre, iar in zilele noastre se numeste inca o data Place de la Concorde.

In 1829, viceregele Egiptului, Mehmet Ali, a facut cadou Frantei doua obeliscuri, dar numai unul avea sa ajunga la Paris in 21 decembrie 1833. Presedintele Frantei, François Mitterrand avea sa daruiasca egiptenilor cel de-al doilea obelisc, ramas in Egipt.

Astazi in Place de la Concorde se inalta Obeliscul inalt de 23 m si avand 3200 de ani, decorat cu heroglife care relateaza date din timpul lui Ramses II.

Obeliscul este flancat de doua fantani si opt statui reprezentand orase franceze: Lille, Strasbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest si Rouen.

Assemblee Nationale - Palais Bourbon - Paris


Assemblee Nationale - Palais Bourbon - Paris

Adresa: Rue de l'Universite, nr. 126, 75007, Paris
Metro: Assemblee Nationale

Palais Bourbon a fost construit in 1722 pentru Louise Françoise de Bourbon, al patrulea copil din cei opt pe care Louis XIV i-au avut de la Madame de Montespan (Françoise Athénaïs de Rochechouart de Mortemart, Marquise de Montespan), amanta oficiala a Regelui Soare din 1667, urmand-o pe Louise de la Valliere.

Lucrarea a fost incredintata arhitectului italian Giardini si aprobat de Hardouin Mansart. Dupa moartea lui Giardini in 1724, constructia a fost continuata de Jacques Gabriel si terminata in 1728. Palatul a fost extins si transformat in 1765 de către printul de Conde, nepotul Ducesei de Bourbon.

La Revolutie, palatul a fost declarat proprietate nationala. In 1795 a fost destinat intrunirilor Consiliului Celor Cinci Sute, care s-a reunit aici incepand cu 1798. Sala destinata Consiliului a fost prima din Franta destinata forului legislativ pe termen lung.

In timpul Imperiului, Palatul Bourbon si Hotel de Lassay, au fost unite printr-o galerie. Hotel de Lassay a fost cumparat de la Duc d'Aumale este in 1843 si astazi este resedinta a presedintilor Camerei Deputatilor.

Pe timpul Restauratiei, Camera Deputatilor a inchiriat o mare parte din Palatul Bourbon de la Printul de Conde, reintors in Franta, iar in 1827 a fost cumparat de la fiul sau, astfel ca s-au putut face modificari Palatului. Decorarea bibliotecii si unuia dintre saloane a fost incredintata lui Delacroix.

In timpul Celui de Al Doilea Razboi Mondial, Palatul Bourbon, a fost sediul administratiei naziste.

Azi, in Palatul Bourbon isi desfasoara activitatea Camera inferioara a Parlamentului francez, Camera Deputatilor. Publicul poate participa la sedintele parlamentare.

















Pentru cinefili: Madame de Montespan apare ca personaj in filmele:

Versailles, le reve d'un roi (2008)
Le roi danse (2000)
Vatel (2000)
L'allee du roi (1996)
Le fou du roi (1984)
Le lauzun de la Grande Mademoiselle (1976)
Amours celebres (1961)
L'affaire des poisons (1955)
Si Versailles m'était conte (1954)
Star of India (1954)
Liselotte von der Pfalz (1935)
Louise de Lavalliere (1922)

Esplanade des Invalide - Paris


Esplanade des Invalide - Paris

De o parte si de alta a Esplanade des Invalides sunt aliniate tunuri de bronz din sec. al XVII-lea si al XVIII-lea.

Este o traditie ca la ceremonia de investire a noului sef de stat al Frantei sa se traga 21 de salve de tun din Esplanade des Invalides si o strangere de mana intre fostul si noul presedinte al Frantei.

Aceasta traditie dateaza din vechiul regim, cand se trageau 101 salve pentru a anunta moartea regelui si a instaurarii delfinului. In 1958, presedintele de atunci al Frantei, General de Gaulle a inlocuit cele 101 salve de tun traditionale cu 21 de salve de tun.

François Mitterrand in 1988 si Jacques Chirac in 2002 au fost singurii presedinti ai Frantei, ai celei de-a cincea Republici care au refuzat ca in cinstea lor sa fie trase salve de tun, datorita faptului ca se succedau pe ei insisi la presedentia statului francez. In 2007, la investirea noului presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy din Esplanade des Invalides s-au auzit din nou 21 de salve de tun.

L'Esplanade des Invalides - Paris


L'Esplanade des Invalides - Paris

Metro: Invalides
RER: Invalides

La nord de Hotel des Invalides se afla L'Esplanade des Invalides, construita intre 1704 si 1720 de catre Robert de Cotte, arhitect al regelui din 1708, dupa cumnatul sau, Jules Hardouin Mansart. 

 


L'Esplanade des Invalides ofera o priveliste de la Hotel des Invalides spre Pont Alexandre III, peste Sena, Grand Palais, Petit Palais si apoi pe Bulevardul Champs-Elysees.

L'Esplanade des Invalides are latimea de 250 m si lungimea de 490 m. Gazonul de la Esplanade des Invalides este folosit de parizieni si nu numai ca loc de picnic. La ei este voie sa calci pe gazon. La noi, in Romania, the land of choice, in multe parcuri din Bucuresti este interzis cu bicicleta si cu rolele.

In planul apropiat se poate vedea lumea pe iarba citind, iar in planul indepartat, Grand Palais.

Grant Palais a fost construit cu ocazia Expozitiei Universale din 1900, prin demolarea Palatului Industriei - Le Palais de l'Industrie, construit pentru Expozitia Universala din 1855. Din 1867, Parisul este gazda, o data la 11 ani, a Expozitiei Universale, cand capitala Frantei infloreste prin costructii menite sa fie demolate odata ce Expozitia isi inchidea portile, cum trebuia, de pilda, sa fie demolat Turnul Eiffel - La Tour Eiffel, construit pentru Expozitia din 1889. Cu toate acestea Grand Palais, inca de la constructia sa, este conceput sa ramana in peisajul parizian.

Expozitiile Universale au fost create pentru a prezenta realizarile in domeniile industriei si tehnicii a diferitelor tari expozante in timpul revolutiei industriale. Prima Expozitie a avut loc la Londra in 1851.

Multe din constructiile ridicate cu ocazia Expozitiilor Universale au devenit mai apoi simbolul oraselor gazda a Expozitiei: Turnul Eiffel (La Tour Eiffel) - Paris, Franta; Atomul (Atomium) - Bruxelles, Belgia; Acul Spatial (Space Needle) - Seattle, SUA; La Biosphere - Montreal, Canada.

Ca dovada a succesului Expozitiilor Universale si spatiul alocat acestora creste: 16 hectare in 1855, 135 in 1900. La Expozitia Universala din 1900 peste 50 de milioane de oameni ii trec pragul. 

vineri, 20 noiembrie 2009

Pont Alexandre III - Paris





Pont Alexandre III - Paris

Fiind considerat cel mai frumos pod din Paris, Podul Alexandre III este o capodopera a ingineriei sec. al XIX-lea. Este construit dintr-un singur arc de otel, cu o singura deschidere, are o latime de 40 m si o lungime de 107 m. A fost construit in doar doi ani de catre inginerii Resal si Alby si inaugurat in 1900 cu ocazia Expozitiei Universale. Piatra de temelie a fost pusa de catre tarul Nicolae II in 1896, podul fiind numit dupa tatal tarului Nicolae II, Alexandru III care a semnat in 1892 Alianta franco-rusa.
Atat contragreutate cat si ornamentale, in fiercare colt al podului este cate un pilon de 17 m inaltime, fiecare sustinand cate o statuie ecvestra din bronz aurit: La renommée des arts, La renommée de l'agriculture, La renommée au combat, La renommée de la guerre.
Pont Alexandre III este un punct de trecere al Senei între al 7-lea si al 8-lea arondisment din Paris, intre Esplanade des Invalides si Petit si Grand Palais.


Detaliul al Podului Alexandre III - Paris





Showroom-ul Citroën - Champs-Elysees




Showroom-ul Citroën - Champs-Elysees

Adresa: Champs-Elysees, nr. 42, Paris

Showroom-ul Citroën de pe Bulevardul Champs-Elysees nr. 42, denumit C42, este amplasat intr-o cladire inalta de 25 de metri, a carei arhitectura a fost proiectata de catre arhitectul Manuelle Gautrand dupa forma siglei Citroën.

Inaugurat in 27 septembrie 2007, noul Showroom Citroën, C42 este cea mai noua constructie de pe Champs-Elysees, in peste 30 de ani si o "casetă" de prezentare uimitoare pentru unul din cele mai reprezentative si mai indragite brand-uri ale Frantei.












Zara - Champs Elysees


Zara - Champs Elysees
Adresa: 44 Champs Elysees, 75008 Paris

Bulevardul Champs-Elysees din Paris este unul dintre cele mai populare bulevarde care atrage mii de turisti care iubesc shopping-ul. Bulevardul are o multime de cafenele, restaurante, precum şi centre comerciale, teatre, cinemauri.
Cateva nume de magazine prezente pe Bulevardul Champs-Elysees, in cazul in care ati dori sa vedeti de ce bulevardul este cunoscut in Franta ca fiind "La plus belle avenue du monde" ("Cea mai frumoasa strada de moda din lume"), dar si alte magazine prezente aici: Louis Pion, Disney Store, Gap, Lancel, Cartier, Hugo Boss, Versace, Hermes, Fnac Champs-Elysées, Grand Optical, Nike, L'Atelier Renault, Cecilia Gilli, Courir Champs-Elysees, Nike, PSG Boutique, Marionnaud, Monoprix, Swatch, Sephora, Karin'B, Belair Fashion, Omega, Adidas, Petit Bateau, Librairie Biret, Guerlain, Morgan, Lacoste, Zara, Naf Naf, Promod, Orange, Quicksilver, Louis Vuitton, Mercedes-Benz, Peugeot, Citroen, La Maison du Caviar, Esprit, La maison du chocolat, Givenchy, Fendi.


Ca orice femeie, am dorit sa vad diferentele intre moda de la Paris si cea de la noi, din Romania, comparand 2 magazine ale aceluiasi brand - Zara - unul in Cluj, iar celalalt in Paris, pe Champs-Elysees. Diferente nu prea sunt, nici de preturi, nici de articole.