vineri, 27 noiembrie 2009

Sala Oglinzilor - Palatul de la Versailles

La Galerie des Glaces - Chateau de Versailles


Initial Sala Oglinzilor era doar un pasaj intre aripa regelui din nordul palatului si cea a reginei din sud.

In 1678, Jules Hardouin-Mansart arhitectul regelui Louis XIV a inchis terasa construita de Louis Le Vau din fata dormitorului regelui, transformand-o in ceea ce avea sa devina Sala Oglinzilor, in timp ce tavanul a fost decorat de catre Le Brun.

Sala Oglinzilor a avut un rol activ in viata Palatului Versaille. Pe aici treceau in fiecare dimineata curtenii care il insoteau pe regele la capela palatului pentru slujba. Louis XIV acorda audientele exceptionale aici, ocazii in care tronul sau de argint era instalat la capatul Salii Oglinzilor inspre Salonul Pacii.

De-a lungul secolelor Sala Oglinzilor a fost locul multor evenimente care au marcat istoia intregii lumi nu numai a Frantei.


In 1855 Regina Victoria a Angliei a vizitat pentru prima data Franta raspunzand invitatiei lui Napoleon III, care dorea foarte mult reconcilierea Frantei cu Anglia.

Cu aceasta ocazie, in 25 august la Versailles a avut loc un bal la care au participat 1200 de persoane. In Sala Oglinzilor se aude muzica celor patru orchestre dirijate de Strauss si Dufresne, totul este impodobit de flori si arbusti si luminat de sute de candelabre si torte care se reflecta in oglinzi, se valseaza. Are loc un spectacol in Opera palatului, cina, apoi un foc de artificii si un nou bal in Sala Oglinzilor care dureaza pana la 3 dimineata.

Aceste festivitati au avut drept consecinta semnarea Tratatului de Alianta pentru Crimea, Tratatului Comercial pe o perioada de 10 ani in 1860.

In timpul razboiului franco-prusac din 1870-1871,  razboi care de altfel a fost pierdut de catre Franta,  are loc unificarea Germaniei. Pentru a-i umili pe francezi, la 18 ianuarie 1871 Wilhelm I al Prusiei este proclamat ca imparat al Germaniei Unite in Sala Oglinzilor..


Tot in Sala Oglinzilor, la 28 iunie 1919 se semneaza Tratatul de la Versailles care avea sa puna capat Primului Razboi Mondial. Tratatul avea sa fie considerat pace de unii si dictat de ceilalti ceea ce va duce pana la urma la izbucnirea Celui De Al Doilea Razboi Mondial dupa 20 de ani.

Astazi, Sala Oglinzilor este vizitata la fel de des de sefi de stat fascinati de frumusetea sa.

Niciun comentariu: