miercuri, 25 noiembrie 2009

L'Esplanade des Invalides - Paris


L'Esplanade des Invalides - Paris

Metro: Invalides
RER: Invalides

La nord de Hotel des Invalides se afla L'Esplanade des Invalides, construita intre 1704 si 1720 de catre Robert de Cotte, arhitect al regelui din 1708, dupa cumnatul sau, Jules Hardouin Mansart. 

 


L'Esplanade des Invalides ofera o priveliste de la Hotel des Invalides spre Pont Alexandre III, peste Sena, Grand Palais, Petit Palais si apoi pe Bulevardul Champs-Elysees.

L'Esplanade des Invalides are latimea de 250 m si lungimea de 490 m. Gazonul de la Esplanade des Invalides este folosit de parizieni si nu numai ca loc de picnic. La ei este voie sa calci pe gazon. La noi, in Romania, the land of choice, in multe parcuri din Bucuresti este interzis cu bicicleta si cu rolele.

In planul apropiat se poate vedea lumea pe iarba citind, iar in planul indepartat, Grand Palais.

Grant Palais a fost construit cu ocazia Expozitiei Universale din 1900, prin demolarea Palatului Industriei - Le Palais de l'Industrie, construit pentru Expozitia Universala din 1855. Din 1867, Parisul este gazda, o data la 11 ani, a Expozitiei Universale, cand capitala Frantei infloreste prin costructii menite sa fie demolate odata ce Expozitia isi inchidea portile, cum trebuia, de pilda, sa fie demolat Turnul Eiffel - La Tour Eiffel, construit pentru Expozitia din 1889. Cu toate acestea Grand Palais, inca de la constructia sa, este conceput sa ramana in peisajul parizian.

Expozitiile Universale au fost create pentru a prezenta realizarile in domeniile industriei si tehnicii a diferitelor tari expozante in timpul revolutiei industriale. Prima Expozitie a avut loc la Londra in 1851.

Multe din constructiile ridicate cu ocazia Expozitiilor Universale au devenit mai apoi simbolul oraselor gazda a Expozitiei: Turnul Eiffel (La Tour Eiffel) - Paris, Franta; Atomul (Atomium) - Bruxelles, Belgia; Acul Spatial (Space Needle) - Seattle, SUA; La Biosphere - Montreal, Canada.

Ca dovada a succesului Expozitiilor Universale si spatiul alocat acestora creste: 16 hectare in 1855, 135 in 1900. La Expozitia Universala din 1900 peste 50 de milioane de oameni ii trec pragul. 

Niciun comentariu: