joi, 26 noiembrie 2009

Eglise Saint-Merri - Paris

Eglise Saint-Merri - Paris

Adresa: Rue de la Varrerie, nr. 76, 75004, Paris
Metro: Hotel-de-Ville

Biserica Saint-Merri este o biserica catolică situată aproape de Centrul Georges Pompidou. Numele de Saint-Merri provine de la Sf. Mederic, abatele de la St-Martin d'Autun care a murit in anul 700, canonizat si a carui nume a fost deformat ulterior. Ramasitele sfantului se afla in cripta bisericii. Cladirea a fost ridicata intre 1515 si 1612 in stil gotic flamboaiant. In turnul acestei biserici se gaseste cel mai vechi clopot din Paris, datat 1331.

Naosul, vazut dela intrarea din strada St. Martin, dateaza din 1515-1520. Fatada acestei intrari, in octombire 2009 era in restaurare - momentul vizitei mele.

Eglise Saint-Merri a fost inchisa in anul 1793 ca urmare a Revolutiei, devenind o fabrică de salpetru. Intre 1797 si 1801, cativa "theophilanthropists" ("Friends of God and Man" - "Prieteni ai lui Dumnezeu si ai omului" - o sectă deistica formata in Franta in ultima parte a Revolutiei Franceze. Acestia au inlocuit religia catolica cu Biserica Constitutionala, cult al ratiunii si cult al Fiintei Supreme, ceea ce a dus practic la ateism si de imoralitate) vor face din biserica un "templul de comert". Eglise Saint-Merri a revenit in cele din urma la credinta catolica in 1803.

Vedere spre Eglise Saint-Merri, strada Brismiche si strada St Merri din Centrul Georges Pompidou.



In poza din dreapta, in planul indepartat, spre dreapta, se poate vedea, La Tour St-Jacques.

Niciun comentariu: