marți, 15 decembrie 2009

La Grande Arche - Paris

La Grande Arche (Arcul de la Defense) - Paris

Adresa: 1, parvis de la Defense, 92044, Paris
Metro, RER: La Defense

In 1982, presedintele de atunci al Frantei, Francois Mitterrand lansa concursul international de arhitectura Tete Defense la care au participat 424 proiecte. Dintre acestea a fost ales proiectul arhitectului danez Johann Otto von Spreckelsen, pe atunci necunoscut, si al inginerului Erik Reitzel.

La Grande Arche este construita pe axa istorica a Parisului: Cour Carree du Louvre (Curtea Patrata a Luvrului), Pyramide de Pei (Piramida lui Pei), l'Arc du Carrousel (Arcul de Triumf Carrousel), le Jardin des Tuileries (Gradinile Tuileries), la Place de la Concorde (Piata Concorde), les Champs Elysees, l'Arc de Triomphe (Arcul de Trimf), le Pont Neuilly (Podul Neuilly), l'esplanade et le parvis de la Defense si la Grande Arche (Arcul de la Defense).
Din cauza fundatiei, la Grande Arche este decalata de la aceasta axa cu aproximativ 6 grade. Axa are o lungime de aproximativ 8 km (5 mi.).

La Grande Arche este un cub vidat de centrul său. Dimensiuni: 112 m lungime, 106,9 m latime si 110,9 m inaltime. Cantarind 300 000 tone, la Grande Arche este construita din marmura de Carrara si dale de sticla. In vidul interior ar putea intra catedrala Notre-Dame de Paris.
Monumentul a fost inaugurat la 14 iulie 1989 cu ocazia festivitatilor bicentanarului Revolutiei Franeze si a Summit-ului G7. La Grande Arche a fost deschisa publicului la 26 august 1989.

Astazi, la Grande Arche gazduieste Muzeul Informaticii, Muzeul Machetelor, galerii de arta, birouri, restaurante, magazin de suveniruri, centru de congrese, Belvedere - spatiu pentru vedere panoramica a Parisului.

Intrarea la ascensorPlaca comemorativa

Niciun comentariu: