marți, 15 decembrie 2009

Cartierul La Defense - Paris




Cartierul La Defense - Paris

In contrast cu Parisul clasic, vechi - l’Arc-de-Triomphe (Arcul de Trimf), la Conciergerie, Notre-Dame de Paris - este Parisul secolului 21 -  le Centre Pompidou (Centrul Pompidou), la Pyramide de Pei (Piramida lui Pei - Luvru) si le Quartier de La Defense (Cartierul La Defense).
Cartierul La Defense, situat pe axa istorica a Parisului, reprezinta primul cartier european de afaceri. La Defense este in mare parte format din cladiri zgarie-nori de birouri. Exista totusi si locuinte, dar si un centru comercial tip mall Les Quatre Temps, cel mai mare centru comercial din Europa, deschis in 1981 cu peste 230 de magazine si suprafata de 130 000 metri patrati.


Numele Cartierului La Defense vine de la statuia La Défense de Paris. Aceasta sculptura din bronz al lui Ludovic-Ernest Barrias a fost creata pentru a glorifica soldatii care au aparat orasul Paris in timpul razboiului franco-prusac din anul 1870. La Defense de Paris a fost inaugurata in 1883 in fostul sens giratoriu Courbevoie, iar azi se poate inca admira in locatia sa initiala, cu toate ca sensul giratoriu a disparut, aproape de centrul comercial Les Quatre Temps.

La Defense mi-a dat impresia unui cartier rece si inaccesibil, cu parcurile sale artificiale si arta moderna, si coplesitor prin inaltimea sa. Seara tarziu si noaptea aproape tot cartierul La Defense se cufunda intr-un intuneric parca mai apasator ca in alte parti ale Parisului si deodata te simti si mai mic si neajutorat decat esti. Te uiti in jur si nu vezi pe nimeni, nici macar un om, iar pe soseaua circulara cu sens unic care inconjoara Cartierul La Defense nici o masina! Subit iti dai seama ca te rogi sa nu se strice nimic la masina caci nimeni nu te-ar putea ajuta, iar pana cand ar veni masina sa te tracteze ar trebui sa stai acolo singur, simtindu-te singur pe lume!
Sfat: nu zaboviti prea mult noaptea prin Cartierul La Defense pentru ca, dupa cum zice un bun prieten de-al meu, este "spooky"!


Niciun comentariu: