marți, 15 decembrie 2009

Cartierul La Defense - Paris - vedere din Turnul Eiffel

Cartierul La Defense - Paris - vedere din Turnul Eiffel


 O privire de ansamblu asupra Cartierului La Defense o puteţi obţine din Turnul Eiffel atât de la etajul doi cât şi din vârful acestuia...
 Câteva poze, deşi vremea nu a fost tocmai frumoasă...


Cartierul La Defense - Paris




Cartierul La Defense - Paris

In contrast cu Parisul clasic, vechi - l’Arc-de-Triomphe (Arcul de Trimf), la Conciergerie, Notre-Dame de Paris - este Parisul secolului 21 -  le Centre Pompidou (Centrul Pompidou), la Pyramide de Pei (Piramida lui Pei - Luvru) si le Quartier de La Defense (Cartierul La Defense).
Cartierul La Defense, situat pe axa istorica a Parisului, reprezinta primul cartier european de afaceri. La Defense este in mare parte format din cladiri zgarie-nori de birouri. Exista totusi si locuinte, dar si un centru comercial tip mall Les Quatre Temps, cel mai mare centru comercial din Europa, deschis in 1981 cu peste 230 de magazine si suprafata de 130 000 metri patrati.


Numele Cartierului La Defense vine de la statuia La Défense de Paris. Aceasta sculptura din bronz al lui Ludovic-Ernest Barrias a fost creata pentru a glorifica soldatii care au aparat orasul Paris in timpul razboiului franco-prusac din anul 1870. La Defense de Paris a fost inaugurata in 1883 in fostul sens giratoriu Courbevoie, iar azi se poate inca admira in locatia sa initiala, cu toate ca sensul giratoriu a disparut, aproape de centrul comercial Les Quatre Temps.

La Defense mi-a dat impresia unui cartier rece si inaccesibil, cu parcurile sale artificiale si arta moderna, si coplesitor prin inaltimea sa. Seara tarziu si noaptea aproape tot cartierul La Defense se cufunda intr-un intuneric parca mai apasator ca in alte parti ale Parisului si deodata te simti si mai mic si neajutorat decat esti. Te uiti in jur si nu vezi pe nimeni, nici macar un om, iar pe soseaua circulara cu sens unic care inconjoara Cartierul La Defense nici o masina! Subit iti dai seama ca te rogi sa nu se strice nimic la masina caci nimeni nu te-ar putea ajuta, iar pana cand ar veni masina sa te tracteze ar trebui sa stai acolo singur, simtindu-te singur pe lume!
Sfat: nu zaboviti prea mult noaptea prin Cartierul La Defense pentru ca, dupa cum zice un bun prieten de-al meu, este "spooky"!


La Grande Arche - Paris

La Grande Arche (Arcul de la Defense) - Paris

Adresa: 1, parvis de la Defense, 92044, Paris
Metro, RER: La Defense

In 1982, presedintele de atunci al Frantei, Francois Mitterrand lansa concursul international de arhitectura Tete Defense la care au participat 424 proiecte. Dintre acestea a fost ales proiectul arhitectului danez Johann Otto von Spreckelsen, pe atunci necunoscut, si al inginerului Erik Reitzel.

La Grande Arche este construita pe axa istorica a Parisului: Cour Carree du Louvre (Curtea Patrata a Luvrului), Pyramide de Pei (Piramida lui Pei), l'Arc du Carrousel (Arcul de Triumf Carrousel), le Jardin des Tuileries (Gradinile Tuileries), la Place de la Concorde (Piata Concorde), les Champs Elysees, l'Arc de Triomphe (Arcul de Trimf), le Pont Neuilly (Podul Neuilly), l'esplanade et le parvis de la Defense si la Grande Arche (Arcul de la Defense).
Din cauza fundatiei, la Grande Arche este decalata de la aceasta axa cu aproximativ 6 grade. Axa are o lungime de aproximativ 8 km (5 mi.).

La Grande Arche este un cub vidat de centrul său. Dimensiuni: 112 m lungime, 106,9 m latime si 110,9 m inaltime. Cantarind 300 000 tone, la Grande Arche este construita din marmura de Carrara si dale de sticla. In vidul interior ar putea intra catedrala Notre-Dame de Paris.
Monumentul a fost inaugurat la 14 iulie 1989 cu ocazia festivitatilor bicentanarului Revolutiei Franeze si a Summit-ului G7. La Grande Arche a fost deschisa publicului la 26 august 1989.

Astazi, la Grande Arche gazduieste Muzeul Informaticii, Muzeul Machetelor, galerii de arta, birouri, restaurante, magazin de suveniruri, centru de congrese, Belvedere - spatiu pentru vedere panoramica a Parisului.

Intrarea la ascensorPlaca comemorativa

Statuia Libertatii - Paris

Statuia Libertatii - Paris

Adresa: Île des Cygnes, Paris

Cetatenii de origine franceza stabiliti in SUA au facut cadou statului francez, la sarbatorirea centenarului Revolutiei Franceze si la trei ani de la inaugurarea Statuii Libertatii din New York, o copie a celei din urma, opera lui Frederic Auguste Bartholdi.

Vedere din Turnul Eiffel a Statuii Libertatii din Paris (Île des Cygnes).



In mana stanga a statuii sunt inscriptionate datele celor doua revolutii: franceze - 14 iulie 1789 si americane - 4 iulie 1776: "IV Juillet 1776 = XIV Juillet 1789".

Inaltimea Statuii Libertatii din Paris este de doar 11,50 m, fata de 46,50 m cat are Statuia Libertatii din New York, cea originala.

 



Vedere de pe Pont Grenelle a Statuii Libertatii din Paris (Île des Cygnes).

Île des Cygnes - Paris


Île des Cygnes - Paris

Adresa: Île des Cygnes, Paris
Metro: Bir-Hakeim

L'île des Cygnes este o insula artificiala pe Sena, avand pe partea dreapta a Senei La Maison de Radio France (Casa Radio France), iar pe malul stang al Senei cartierul Front-de-Seine, construit in jurul anilor '70 si fiind alcatuit din vreo 20 de turnuri inalte de aproximativ 100 de metri.
L'île des Cygnes (Insula Lebedelor) a fost construita in 1827 si are o lungime de 890 m si latime de 11 m. Initial un dig, din 1878, pe toata lungimea sa, s-a amenajat o alee pentru plimbari avand de o parte si de alta copaci si banci.




Insula este punct de sprijin pentru 3 poduri peste Sena: Pont de Grenelle, Pont Rouelle si Pont de Bir-Hakeim.

In partea dinspre amonte a insulei se afla statuia ecvestra La France renaissante, sculptata de Holger Wederkinch, iar in partea dinspre aval, o replica a Statuii Libertatii din New York.





 Statuia ecvestra La France renaissante







Vedere din Turnul Eiffel, etajul doi,  a Insulei Lebedelor (L'île des Cygnes).


Vedere din Turnul Eiffel a Insulei Lebedelor (L'île des Cygnes) - in timpul coborarii cu liftul.